additional image
Oneigentijdse gesprekken over eigentijdse vragen
Boeken

De terugkeer van Europa

Haar tranen, daden en dromen
Uitgever: Uitgeverij Nexus Instituut
ISBN: 978 94 91060 07 6
Taal: Nederlands
Vertaler: -
Bindwijze: Gebonden
Pagina´s: 371

 


De Europese Unie is Europa niet. Het is een Economische Unie, een bureaucratie verdwaald in haar kapitalistische waarden, alwaar de Europese ziel uit verdwenen is en tal van spoken uit een destructief verleden weer binnentreden. Europa daarentegen, is de nu alom vergeten prinses, ontvoerd door Zeus vermomd als stier, als drenkeling aangespoeld op Kreta waar zij de trotse moeder werd die aan de wieg stond van een groots, humanistisch beschavingsideaal, bedacht en bezongen door denkers en dichters, verwezenlijkt door dappere daadkrachtigen, die een wereld van waarheid en rechtvaardigheid bevochten op de tirannie van macht, rijkdom en domheid.

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het tijdschrift Nexus is voor deze speciale gebonden uitgave een tiental klassieke toespraken verzameld – van o.a. Victor Hugo, Robert Musil, Joseph Roth, Stephen Spender en Robert Schuman – die ons als de draad van Ariadne uit een doodse Unie kunnen leiden.

Tegelijk, omwille van de kritische dialoog, zijn eigentijdse denkers en dichters – o.a. Colm Tóibín,Timothy Garton Ash, Ivan Krastev, Adam Zagajewski, Javier Marías en Philipp Blom – gevraagd te reflecteren op de nexus tussen verleden, heden en toekomst.

Zo is Nexus 70, prachtig ingeleid door Rob Riemen, als een polyfoon gezang van Orpheus; vol van hoop, zelfinzicht, wijsheid en vertrouwen, opdat prinses Europa uit de vergetelheid wederkeert en, nadat zij haar tranen over de wandaden die in haar naam zijn gepleegd heeft gedroogd, bewust van haar eigen daden in het verleden, weer wil vechten voor het verwezenlijken van haar droom: een beschaving waarin ieder mens in waardigheid zal leven en met trots zal zeggen: ‘Ik ben Europeaan!’. 

Vertalingen

De terugkeer van Europa


 • To Fight Against This Age

  ‘To Fight Against This Age: On Fascism and Humanism’ is de nieuwste publicatie van Rob Riemen, en kan vanaf nu besteld worden.

 • Profiel

  De Volkskrant interviewt Rob Riemen

  Wie de Europese cultuur lief heeft, zal machthebbers en anderen ongeremd de waarheid moeten voorhouden, vindt Nexus-oprichter en -directeur Rob Riemen. De Volkskrant interviewde vrienden en bekenden van Rob Riemen en maakte dit profiel.

 • Interview

  Europese cultuur

  ‘Het zal níét meevallen’, waarschuwt Rob Riemen in het Belgische tijdschrift Knack voor Donald Trump. ‘Het is een malle gedachte dat die man zich plots als redelijk en weldenkend zal laten zien.’