Met het oog op morgen: Socrates

April is de maand van de filosofie en in ‘t Oog kiezen verschillende prominente denkers de voor hen grootste of belangrijkste filosoof. We sluiten de serie af met, cultuurfilosoof en oprichter van het Nexus Instituut, Rob Riemen. Riemen praat met Mieke van der Weij over een van zijn grootste inspiratiebronnen: de Griekse filosoof Socrates.

Het radio-interview Rob Riemen over Socrates is te beluisteren van minuut 37 tot en met minuut 45.

Rob Riemen: “Socrates stelde twee vragen: wat is de juiste wijze van leven en wat is een goede maatschappij? Deze vragen hangen met elkaar samen. Socrates leefde in de begintijd van onze democratie en besefte toen al dat een democratie kwetsbaar is. De demagogen van toen zijn de Donald Trumps van deze tijd.”

“Socrates is je beste vriend, omdat hij je niets wil opdringen. Hij wilde in toegankelijke gesprekken, in begrijpelijke dialogen uitvinden: wat is goed? Wat is belangrijk in het leven? Wat is een goede maatschappij? Wanneer ben je dapper? Is geld belangrijk? En hierbij ging Socrates ervan uit dat iedereen zijn verstand kan gebruiken, aan zelfonderzoek kan doen, en zichzelf kritisch kan bevragen. Het ging hem niet om het juiste antwoord, maar om het gehoorzaam zijn aan de waarheid, aan de zorg om de ziel.”