De terugkeer van Europa
Het cultuurfilosofisch tijdschrift Nexus bestaat 25 jaar en dat viert het Nexus Instituut met de gebonden en dubbeldikke uitgave Nexus 70, De terugkeer van Europa. Haar tranen, daden en dromen waarin klassieke toespraken zijn verzameld van o.a. Robert Musil, Victor Hugo, Joseph Roth, Stephen Spender, Robert Schuman en Stefan Zweig.
Tegelijk zijn omwille van de kritische dialoog eigentijdse denkers en dichters zoals Colm Tóibín, Timothy Garton Ash, Adam Zagajewski, Javier Marías en Philipp Blom gevraagd te reflecteren op de nexus tussen verleden, heden en toekomst. Ook de sprekers van het Nexus-symposium Je suis Européen!, onder wie Caroline de Gruyter, Arnon Grunberg en Adam Zamoyski leverden lezenswaardige bijdragen over de huidige staat van Europa.
Zo is Nexus 70 als een polyfoon gezang van Orpheus; vol van hoop, zelfinzicht, wijsheid en vertrouwen, opdat prinses Europa uit de vergetelheid wederkeert en, nadat zij haar tranen over de wandaden die in haar naam zijn gepleegd heeft gedroogd, bewust van haar eigen daden in het verleden, weer wil vechten voor het verwezenlijken van haar droom: een beschaving waarin ieder mens in waardigheid zal leven en met trots zal zeggen: ‘Ik ben Europeaan!’.
€ 24,50
ISBN 978 9491 06000 76
Gebonden, 371 bladzijden
Verkrijgbaar bij uw boekhandel en via www.nexus-instituut.nl
PUBLICITEIT
Knack interviewt Rob Riemen:
‘Denkers hebben plaats moeten ruimen voor opiniemakers.’
NRC Handelsblad geeft 4 sterren aan de ‘buitengewoon erudiete en zeer interessante verzameling essays’ in De terugkeer van Europa.
Radio 1, Bureau Buitenland, spreekt met Rob Riemen:
‘Cultuur is niet elitair maar sociaal.’
Radio 1, Nieuwsshow, discussieert met Rob Riemen:
‘In het onderwijs heerst het rendementsdenken, maar Socrates legt al uit dat onderwijs gaat over geestelijke vorming. Het is een instrument om zelf in staat te zijn om te bedenken wat je leven betekenisvol maakt en hoe je begrip kunt krijgen van wat er in de wereld gebeurd.’
Het Brabants Dagblad interviewt Rob Riemen:
‘Alleen beschaving kan ons hoeden voor de barbarij.’
Nederlands Dagblad, ‘De wereld kijkt naar Europa als museum’.
‘Deze generatie politici zal de crisis niet oplossen, omdat ze zelf de crisis vormt.’